Nacional Soccer Academy moet professionele voetballers afleveren

Hemant Jaikaran“Dit is geen sociaal project maar business”

De Nacional Soccer Academy Suriname wordt geen sociaal project. Het is een business model waar we kosten zullen maken, maar ook winsten. Iedereen die meedoet met dit project, zal op de een of ander manier beloond moeten worden. Dit zegt Hemant Jaikaran, president van deze nieuwe voetbalschool in Suriname. “Er is een 5 jaren plan opgesteld, waarbij zaken per jaar tot in de details zijn uitgewerkt. Er zal een constante evaluatie zijn. Mensen zullen ook vervangen of verplaatst worden om resultaat te bereiken. Kennis van buiten zal ook ingehuurd worden om dit project tot een groot succes te maken”, vertelt Jaikaran aan Dagblad Suriname. Na 5 jaar moet de Nacional Soccer Academy Suriname een voetbaluniversiteit worden.

Profvoetballers
Het doel van deze academy is om jeugdigen op te leiden tot profvoetballers, mensen die voetbal als beroep hebben. “We gaan alle initiatieven nemen die nodig en noodzakelijk zijn om zo’n jeugdvoetballer te vormen tot een professional. Niet alleen op sportgebied, maar ook educatief en sociaal maatschappelijk zullen de kinderen gevormd worden. Na hun profperiode moeten ze ook kunnen functioneren in de maatschappij. En als ze het niet halen als profvoetballer, hebben ze al een bagage om verder te kunnen leven”, geeft Jaikaran te kennen. Het uiteindelijke doel is dat de talenten een profcontract krijgen.

Modus operandus
De Nacional Soccer Academy zal in dit stadium haar activiteiten ontplooien op het Hemant Jaikaran Sportpark (voorheen Nacionello Sportpark) aan de Tout Lui Fautweg in het district Wanica. Kinderen van 9 tot 14 jaar die voetbalambities hebben, zullen opgevangen, begeleid en getraind worden. “We hebben voor dit 5-jarig cyclus een leeftijdgrens van 9 tot en met 14 jaar gekozen. Indien ze de juiste stappen volgen in het traject en de nodige talent hebben, moeten ze mee kunnen doen aan nationale, regionale, maar in het bijzonder internationale competities”, merkt Jaikaran op. Voor nu is er geen plan om mee te doen met de SVB-competities. “Er zijn wel plannen, maar dat is als er een profleague komt. Dan kunnen we eventueel gaan overwegen om mee te doen. Maar voor nu is de focus op de voetbalschool.” Volgens Jaikaran is er genoeg contact internationaal met individuele voetballers, oud-voetballers met of zonder Surinaamse origine, organisaties, soortgelijke academies, maar ook profclubs. “Er is een heel bekende persoon met wie we nu nog in onderhandeling zijn. De naam geef ik even nog niet prijs”, zegt hij.

Financiering
Een voetbalschool draaien kost geld. Jaikaran is zich daar ook heel goed van bewust. “Voor de eerste 2 jaren hoeven we ons niet meer druk te maken. Hiervoor is de financiering rond en wij moeten alleen uitvoeren. Vanaf het 3de tot het 5de jaar moet nog gedekt worden. We zijn nu al bezig daarmee. Er moet voldoende kapitaal zijn voor die periode, zodat er geen stagnaties komen. We zijn al bezig met bedrijven en instanties, zowel nationaal als internationaal”, vertelt hij. Volgens de plannen moet er in het 3de jaar ook een opvang komen voor de voetballers op het sportpark. “In de eerste twee jaren zullen we zoveel mogelijk regionaal opereren. Spelers daarbuiten mogen ook meedoen. In het 3de jaar, als alles goed verloopt, moeten we bijvoorbeeld de voetballers uit Moengo en Nickerie ook kunnen opvangen in ons internaat”, zegt hij. Op dit moment werken er zo’n 30 personen op verschillende niveaus aan de Nacional Soccer Academy Suriname. “Organisatie is de belangrijkste factor”, benadrukt Jaikaran.

Werving
De voetbalschool staat op het punt haar eerste pupillen te werven. Dit zal plaatsvinden op zondag 22 juli aanstaande op het Hemant Jaikaran Sportpark. “Vanaf 09.00 uur verwelkomen we de voetballers voor onze eerste opendag. Nadat ze zich aangemeld en ingeschreven hebben, zullen we ze loslaten op het veld. Daarmee begint de scouting”, vertelt Jaikaran. Er zullen 3 sessies zijn, te weten om 09.00 uur, 11.00 uur en 13.00 uur, afhankelijk van de leeftijdsgroepen. De andere opendagen zijn op 5 en 12 augustus. “Naast de opendagen zullen we ook op buitenlocaties, scholen en nog op op te stellen programma’s de scouting doen. Natuurlijk mag je ook zelf komen aanmelden. Dat gebeurt nu al heel spontaan”, zegt Jaikaran. “Als heel Suriname achter ons staat, moet dit plan wel lukken. We hebben een duidelijke visie en een plan. Veel zaken zijn al in orde. We weten waar we naar toe moeten. Er is een breed kader dat achter dit initiatief staat. De weg is heel lang, maar uiteindelijk moet het resulteren dat het Surinaams voetbal op een hoger niveau komt en vooral dat we ook aanspraak maken op een WK”, zegt Jaikaran.

Close